Resetips?

Åååh på måndag bär det äntligen av på minisemester till Göteborg!! Illergänget ska följa med och bo hos Ulrika och hennes illrar. De har vart där förut (utom tjejerna såklart) och älskade det.
Så vi kommer upp vid middagstid på måndag, ska träffa en norska först som ska köpa en chinchillabäbis från mig.
Sen så åker vi hem till Ulrika med fluffen. Sen tror jag vi ska på Nordens ark på måndagen, eller så blir det shopping på stan och sen Nordens Ark på onsdagens istället. På tisdagen ska vi på Liseberg och så se Magnus Uggla osm spelar på Liseberg på kvällen (det är den huvudsakliga anledningen till att vi åker upp dit).
Vi ska bo på Gothia Towers, ska bli så jäkla mysigt!!

Hur som helst, har köpt en sån här till illrarna


Tror ni att de klarar sig med att åka i den upp till Göteborg? Tar 4 timmar härifrån. Får ju inte plats nån låda i den. Annars får jag sätta dem i min stora gallerbur där det finns plats för låda. Alternativt stanna och ta ut dem i koppel på nån rastplats. Fast det är klart man måste vl ändå stanna och ge dem vatten någon gång under resan? En matskål kan jag nog ha hos dem hela tiden men vatten skulle de bara välta ut.
Vi har AC i bilen så det är iaf ingen risk för otäcka värmeslag.
Så, vad säger ni? Några särskillda resetips man bör tänka på?

Syskonbus

Endast Nala och Musimon är vakna för tillfället och de busar för fullt och poppar båda två.

Klicka för större bilderMusimon trodde han skulle få äta, men då kom syster och bet honom i örat
Här började han släpa iväg henne sen var det svårt att få bilder, ska försöka mer senare


Jag hör fortfarande hur de leker. Under hela tiden så har Liten och Zina legat och haft det såhär skönt:


Rösta på mig


BAJS överallt!!!

Jävla illrar!! >_< hur svårt kan det vara att pricka lådorna då!! De VET var lådorna i tv-rummet finns och de går på dem..ibland. Men varje dag sätter sig nån elelr flera av dem i ett nytt hörn. *suck* Nu var det Musimon som backade upp mellan hundbädden och väggen, mitt framför ena högtalaren i tv-rummet.
Dessa underbara små djur, man förlåter dem alls hyss och torkar "glatt" upp bajs efter dem varje dag.

Mera soffmys

Ikväll kom lilla Nala och hoppade upp i soffan igen och så fort jag gnodde hennes öron så la hon sig tillrätta och sov en stund.Rösta på mig


Bepälsad kudde

Krama mamma..


Rösta på mig

Damprycket

Ikväll har det varit lite svalere så Liten fick ett nytt dampryck och den här gången var jag beredd med kameran. Han är sjukt rolig när han får sina ryck.

Klicka på bilderna för att få dem större

Här försöker han stirra upp Musimon


Jämfotahopp rakt upp i luften


Crazy ferret...


Frispel


Smyger i papperskassen


Dö får, dö..


Nu har han gått o lagt sig och jag gissar att han lär sova en stund efter att ha gjort av med all den energin ;)

Rösta på mig


Kräsna..

Vi gjorde tacos igår och då tänkte jag att jag för en gångs skull skulle ge illrarna nötfärs. Jag la en klick i deras matskål och inbillade mig att de skulle bli jätteglada. Icke!
De sniffade knappt på det ens, och åt runt färsen för o komma åt sitt torrfoder....maken till illrar!
Dessutom har Musimon och Liten blivit mindre glada för kyckling sen tejerna kom...*jättesuck*

Rösta på mig

Försäkring

Nu har jag fått försäkringen på Zina och Nala förflyttad till mig. Jag la alla 4 mina i samlad försäkring nu, det blir lite billigare då och man betalar alla samtidigt men då är de även inne i samma självriskperioder vad jag förstått. Så eftersom Musimon bröt benet förra året så blev alla flyttade till hans period. Det skulle kosta ca 1800 kr per helår så delade upp det per halvår istället, kändes lite väl saftigt annars. Skulle ju inte förvånat mig om deras helårsräkning kommit samma månad som någon av hundarnas försäkring annars ;)
Självrisken är på 600 kr vilket är fullt överkomligt! Sedan tillkommer en rörlig del på 20%. Känns som att jag kommer få användning för försäkringen med Nala nu iaf..

Rösta på mig

Första frivilliga soffmyset

Varken Liten eller Musimon har någonsin frivilligt kommit för att gosa. Däremot går det bra att ta upp dem när de är trött och då ligger de kvar. Likaså Zina, men hon har ju inte bott här så länge. Men ikväll var nala den enda som var vaken och skuttade runt medan de andra tre låg och sov. hon skuttade frivilligt upp i soffan för att kolla läget och när jag klappade henne så la hon sig och blev liggande där och sov en liten stund i mitt knä. Lycka :)

Rösta på mig

Pest eller kolera

Det var inga glädjande besked om Nala direkt. Cecilia sa att det är inte normalt att vulvan är svullen fortfarande. Så antingen kan de ha missat nåt..det kan också vara så på vissa att de förutom de vanliga äggstockarna har outvecklade äggstockar som ligger längre upp och det kan vara det som spökar på Nala. För att ta reda på det kan man ge en p-spruta (Promon) och se om hon svarar på den. Gör hon det så är det nåt kvar i henne och då måste vi öppna henne och plocka bort det. Svara hon inte på sprutan så kan det istället tyda på att hon är sjuk, tex fel på binjurarna (binjurecancer). Så om hon inte svarar på sprutan genom att vulvan blir normalstor så måste vi ta hormonprover och troligtvis skicka utomlands. Känns ju inge vidare bra den här situationen.
Jag har alltid hört att man ska undvika p-spruta i det längsta då det kan leda till cancer. Så därför sa jag att jag skulel höra av mig senare hur jag vil göra. Men jag har nu efterforskat hela kvällen och kan inte någonstans hitta en anledning till att EN p-spruta skulel ge henne problem, särskillt inte när hon inte har någon livmoder som kan bli inflammerad eller dylikt. Sen verkar det som att den p-spruta de flesta har negativa erfarenheter av i längden är Covinan. Detta är ju inte samma då denna heter Promon. Så nu har jag sagt ja till att testa detta då jag inte vill öppna henne i onödan. Jag skulle inte testa spruta om jag trodde det kunde skada henne men jag tror faktiskt det är det bästa alternativet.

Lite positivt är väl iaf att vaccinationerna gick bra och att ingen av illrarna har öronskabb :)
För at tde varit så duktiga allihop så gav jag dem en papperskasse att leka med när vi kom hem, det var mycket uppskattat!!

Igårkväll när vi städat illerrummet så testade vi att lägga tidningspapper under lådorna för att de ska missa på tidningarna istället för på golvet..och det funkade!!! :O trodde det skulle ligga strimlade tidningar över hela golvet idag, men icke!

Rösta på mig

Veterinärbesök

Imorrn ska vi ta hela gänget till veterinären för att kolla dem mot öronskabb eftersom vi ska till Göteborg o träffa hela Ulrikas gäng om en vecka. Dessutom ska Nala och Zina få vaccin.

Men sen är det så också att Nala kastrerades i mars men såret blev lite infekterat efter det. Det var mycket bättre nu tydligen, men det ser ändå ut såhär:Det är tydligen ett invändigt stygn som ticker ut, vilket är lite konstigt med tanke på att de ska luckras upp av sig själva.

Dessutom är hennes vuvla fortfarande svullen, tydligen inget mot vad den var som störst men den borde inte vara svullen alls så jag har en oroskänsla över det...De har haft henne hos veterinär ganska nyligen för detta men vetten sa att det inte var någon fara..hmm givetvis litar jag inte på det iom att det finns bara en veterinär jag litar på: Cecilia Trägårdh. Och henne ska jag till imorrn...jag håller tummarna men har en oroskänsla jag försöker hålla undan..

Håll tummarna imorrn för lilla Nalas skull att det inte är nån fara och att ifall nåt skulle behöva göras så är det lätt åthjälpt!!


Rösta på mig

Utestund

Det är så varmt idag så jag vet inte vart vi ska ta vägen...illrarna ligger bara o sover, ja förutom Liten. Kanske är hans avsaknad av underull som håller honom lite svalare än de andra idag.
Eftersom det är så varmt inne så försökte vi gå ut en stund, fyllde ett vattenbad till illrarna, som inte alls ville bada utan bara ville vara i skuggen såklart. Så efter sådär 10-15 min gick vi in igen och nu sover allihop bakom soffan igen- utom Liten.
Fick iaf en hel del fina kort medan vi var ute.

Tryck på bilderna för att se dem i större format!!

Zina svalkar sig vid vattenbadet


Zina dricker


Liten tog sig ett bad..nåja inte helt frivilligt kanske ;)


Knäppis-Musimon la sig och solade i mitt knä..


Nala tittar upp efter att ha doppat huvudet i vatten


En Musimon i gräset


Illerhög

Idag när jag vaknade (ganska sent för jag jobbade inatt och la mig inte förrän kl 5) så kom jag på dem!! Alla 4 låg och sov nära varandra och det gulligaste av allt var att Musimon låg och höll om Zina :D Måste försöka fånga dem så på kort bara!

Vi tog ner dem på nedervåningen och jag satte Musimon på lådan efter att han försökte bajsa i köket....fast så vägrade han göra nåt på lådan givetvis..men så kom Zina medan han satt där och började putsa honom i nacken och i öronen, haha lilla snuttan :)
Hon är så mysig, låg o sov i mitt knä när jag kom hem fårn jobbet inatt. Måste börja lära känna Nala lite mer nu me bara.

Skrattanfall

Vem kunde ana att 4 illrar skulle vara så hysteriskt mycket roligare än 2? Ja Ulrika sa det för visso till mig men att det skulle vara såhär hade jag ingen aning om. Liten är helt störtkär i Nala, han springer efter henne konstant och till slut så fick han ett dampryck innan, han for fram som en studsboll, hoppade jämfota och kastade sig över både Nala och Musimon medans han poppade överlycklig. Såg honom komma farande från alla möjliga ställen. Under tiden detta pågick satt Zina och åt i lugn och ro.

Nu förstår ni, har vi vart o köpt oss en systemkamera och det är ju sjukt mycket roligare att fota med en sån, även om man behöver lära sig lite inställningar innan det blir toppenbilder. Här kommer några smakprov iaf från dagens bus :)


Musimon vid hundarnas vattenskål som kom att bli väldigt populär..


Liten Nala


Zina vid vattenskålarna...Nala gör ett djupdyk...


...och kommer upp o skakar på sig


Kraffs kraffs...Just nu badar Liten i vattenskålen..återkommer med bilder på det :P

Hur är det att ha iller?

Jag fick den frågan innan. Kan säga såhär att man har aldrig en tråkig dag när man har iller, så fort de är vakna så skrattar man åt deras upptåg. De är hysteriskt roliga när de leker med varandra, jag rekommenderar inte att ha en ensam iller faktiskt. Dock så är det heller inte så bra att köpa två samtidigt tycker jag inte för man ska hinna lära känna var och en först. Köper man dessutom en valp så krävs det en hel del uppfostran oftast. Man får alltid räkna med att en iller bits i början och det kan kräva massor med träning innan de blir bitfria. Jag har haft tur med mina, de bet mig aldrig som valpar.
Sen krävs det också massor av lådträning för att de inte ska bajsa på golvet. De är i princip alltid nödiga när de vaknar, och då bör det finans en låda nära till hands.
En iller bajsar nästan alltid i hörn, och det behövs oftast flera lådor i varje rum de vistas i. Sätt en nära deras sovställe iallafall. Om de väljer andra hörn mot där ni ställt lådorna, så flytta lådorna dit istället.
Tar man ut en iller så bör man ha den i sele med koppel annars sticker de. Finns visserligen en del som vågar släppa dem lösa men risken att jaktinstinkten och nyfiken ska ta över känns överhängande så därför skulle jag inte våga.
Bor man i hus kan man ha en utebur till dem att vistas i stundvis om dagarna. Det är enligt lag förbjudet att hålla iller i bur mindre än 5m2, har man 5m2 så får man ha 1-5 illrar i den buren. Sen krävs det 1m2 extra per iller man har, alltså 6 illrar 6m2, 7 illrar 7m2 osv...men jag skulle aldrig rekommendera att ha illern instängd i bur även om den följde lagen (undantaget utomhusbur för lek) därför att det är ett husdjur och ska hållas som hund eller katt anser jag.

En iller hos uppfödare kostar ca 3000 kr och då är den chippad, vaccinerad och har stamtavla. Stamtavlan är viktig så att man ser vad illern härstammar ifrån. Inom all avel tycker jag det är ens ansvar att se till att man vet vad man avlar på och har man ingen stamtavla så vet man helt enkelt inte vad man avlar på.
Sedan ska illern vaccineras en gång om året mot valpsjuka.

Det är viktigt att ha illern försäkrad, det kostar strax över 500 kr om året och skulel det hända något så är försäkringen guld värd.

Ja kort och gott, det krävs mest av dig som ägare i början när du skaffar iller, när den väl är uppfostad så kan du förhoppningsvis koppla av lite :)

För den som vill veta mer så finns det ett forum med mycket info om man letar lite http://www.iller.ifokus.se/

Nu är de fyra

Nu är tjejerna hemma och allt har gått bra. De var underbara när vi hämtade dem, låg i våra knä så vi fick gosa med dem, klart de var lite sömniga så de var lättgosade :) Vi satt och fikade några timmar och pratade, det var jättetrevligt. Anette och Göran sa att snällare illrar kunde man inte hitta.
Bilresan hem gick bra, de sov mestadels och klarade sig hela vägen utan att kissa eller bajsa. Fast när vi kom hem och jag satte dem på lådan så gjorde de ifrån sig direkt :)
Först fick de bekanta sig lite med tv-rummet innan Tobbe hämtade ner Musimon och Liten. Då blev det ett fasligt poppande som aldrig ville sluta. Jag tror faktiskt Zina och Nala kände igen Musimon, de tre hälsade väldigt intensivt och glatt, så Liten blev lite utanför i början.Musimon och Nala var de som poppade mest när de sprang runt här.
Liten fattade tycke för Nala och hånglade upp henne bakom soffan... nåja iaf så bet han sig tag i nackskinnet på henne och låg på henne och hon sa inte ett ljud.


Zina som utforskar leksakslådan.De fastnade inte alls bra på bild ikväll eftersom att alla sprang runt hela tiden. Just nu ligger Zina och Nala och sover i sko-bädden och Musimon och Liten sover bakom soffan. Är väldigt trött så ska flytta upp dem på övervåningen nu och gå och lägga oss så får ni mer bilder på dem imorrn.

Illerträffen

Idag hade vi illerträff i Karlskrona igen, en mini :) Jag och Tobbe tog med oss Liten och Musimon och åkte till Klockstapeln. Där mötte vi Eelin med hennes iller Myran samt Ninni med sin Caesar.

Eelin o MyranNinni och CaesarMyran låg mest still i Eelins knä för hon gillar inte andra illrar. Men emellanåt gick hon ner på filten och skrek och väste på våra pojkar ;) Ett och annat nackgrepp blev det också och Musimon tröttnade vi ett tillfälle och bet tillbaka.

MyranJättestora Caesar


Caesar låg mest i Ninnis knä me, inte sådär social ;) Men emellanåt kröp Musimon och Liten upp och la sig på honom och det fann han sig i. Han fick lite ryck ibland me och skulle tvunget vandra iväg.


Musimon och Liten tog beslag på transportboxen som Eelin hade med sig.


När Musimon piggnade till så bestämde han sig för att utforska papperskassen med vattenflaskor Eelin hade med sig.


Ja det var ett par trevliga timmar i sommarvärmen :) Ser fram emot en större träff om ett par veckor!

En händelserik dag

Nu är det bestämt att vi kommer köra till Helsingboreg och hämta Zina och Nala redan idag, efter träffen hos Eelin. Tar ju inte så ruskigt lång tid att köra dit, det enda blir väl att vi är hemma lite sent ikväll sen. Fast vi är ändå uppe länge om nätterna så, man vänjer sig lätt vid det när man ändå jobbar så sent.

Ska se om jag hinenr slänga in bilder från träffen innan vi åker vidare till Helsingborg, men skulle tro att det kan bli lite tight om tid och isåfall kommer bilderna ikväll istället.

Har märkt att ni är ganska många som läser min blogg varje dag, tack så jättemycket. Det känns ju jättekul förståss! Lämna gärna nån kommentar ibland om det är nåt ni undrar, är missnöjda med eller om precis vad som helst :)

Nya upptåg

Ikväll kollade Tobbe och jag på den svenska filmen "Sju miljonärer", den var riktigt rolig faktiskt. Vi åt lite glass, jag hade hallon till min glass och lilla Musimon stack upp huvudet i soffan och undrade vad det var som luktade så gott, så när jag var klar lyfte jag upp honom så han fick smaka lite.


Mmmm smaskens för en liten iller. Men det var knappt inget kvar, för annars är inte laktos speciellt bra för illrar.

När han väl var uppe i soffan så fick han syn på min skinnväska som tydligen var väldigt intressant, så han kidnappade den, hoppade ner med den på golvet för försökte dra in den under soffan

Tog fler kort men han var så jäkla snabb så de blev inge bra alls.

Kom på Liten med att busa i leksakskorgen igen :)


Imorrn ska vi på illerträff hos Eelin som har Myran. Kl 13 ska vi mötas. Dessutom ska vi inhandla en grind att sätta nedanför trappan.
Eventuellt åker vi och hämtar tjejerna imorrn eftermiddag! Jag har bytt bort mitt pass på casinot så jag är ledig imorrn. Men har inte fått svar från Anette än om det går bra att vi kommer imorrn, annars var det bestämt att vi skulle ner på söndag.

Dagens meny

Idag blev det kyckling med lever, mmmm vad gott!!Lärde mig igår av en tjej som heter Sara att hanar ska äte 60-80 g kött (om de bara äter kött så är ju mängden viktig så det inte blir fel). Visade sig att mina får liteför mycket :P Så nästa gång jag styckar kyckling ska jag väga påsarna istället för att gå på ögonmått. En hona ska ha 40-60 g.

2 blir 4

Illermatematiken slår till hos de flesta som skaffar iller. Man ska bara ha en, det är man säker på, inte fler. Sen skaffar man en kompis till sin lille stackare som förståss vill ha någon att leka med, men sen räcker det...tills de är 4...7...9? Jag har många gånger undrat hur det går till när de blir så många men nu sitter jag här själv och väntar på att mina två illrar ska bli fyra.

Ja, vi bestämde oss för att ta hand om Zina och Nala och jag har frågat om vi kan hämta dem på söndag. Jag som bara skulle ha hanar väntar nu på två tjejer. Men det kommer bli bra, enda skillnaden är att man får plocka upp i lådorna oftare...ja det är så folk säger till mig när jag frågar vad som skiljer sig från att ha två till fyra illrar.

Undrar om de kommer vilja äta kyckling eller om de ratar den totalt. Hur vet man att de får i sig lika många kycklinghjärtan var? Jag kan inte handmata dem för Liten vägrar äta när jag tittar på.

Måste köpa en grind att sätta nedanför trappan, dessa tjejerna är nämligen vana att gå i trappa och det är inte så bra att de går till nedervåningen nu när vi renoverar.

Här är iaf en bild på de små änglarna med Zina till vänster och Nala till höger.


(bilden är tagen av deras ägare, Anette.)

Zina är ju då som sagt mamma till Musimon och Nala.

Kyckling någon?Ja idag står det styckad kyckling samt kycklinghjärtan på menyn.
De får torrfoder också för jag är så rädd att det ska fattas något i kosten annars. Det torrfoder jag använder är ANF illerfoder som jag köper på Kattbiten i Karlskrona. Samt Royal Canine kitten. Anleningen till att jag blandar två torrfoder är att illrar lätt blir kräsna, så om t ex ANF skulle sluta säljas på kattbiten så kan jag ju fortfarande ge dem Royal Canin. Vill inte var med om någon matvägran :)

I valet och kvalet

Ja, jag har ett stort beslut jag funderar på. Det är som så att på sistonde har jag kollat på lite valpar, jag var inne på att skaffa en kompis till åt mina pojkar och då tänkte jag skaffa en albinovalp. Kollade på bilder på tre stycken och pratade med de olika uppfödarna och som om det inte vore svårt nog att bestämam sig för en liten plutt, så fick jag besked om att Musimons uppfödare måste omplacera sina illrar.
Jag ÄLSKAR Anettes illrar, de är sååå snälla. Hon ville omplacera dem två och två och hittade ganska snabbt ett hem åt grabbarna. Sen frågade hon mig om jag inte kan ta flickorna. Det är alltså Musimons mamma och syster det handlar om.
Oj, två till? Vad innebär det att ha fyra illrar istället för två? Ja plocka upp oftare i lådorna säger de flesta. Jag vill göra det därför att jag älskar illrarna, jag vet precis vad jag får hem för illrar, jag är 99% säker på att de kommer bli bästisar med mina illrar direkt (baserat på olika saker jag pratat med Anette om) och jag skulle göra töserna och Anette & Göran en väldigt god gärning. Risken är ju annars att de måste dela på honorna och att de då hamnar i olika hem och vi vet ju alla hur många det är som köper en iller och omplacerar efter några månader för att de inte läst på ordentligt eller att det helt enkelt inte funkar. Vill jag att Zina och Nala ska flytta från hem till hem och bli olyckliga? Nej det vill jag inte.
Sen resonerar jag så med, att tiden för att skaffa en albinovalp försvinner inte för det (jag kan absolut inte ha 5 det skulle kännas för mycket) utan jag är bara 23 år och kommer ha all tid i världen att ha en albino igen om jag vill. Medans Zina och Nala lever NU och behöver någonstans att bo.
Sen lever jag ju inte själv utan har Tobias att ta hänsyn til, men jag tror faktiskt hsn börjar vilja detta, han tyckte väl egentligen det räcker med två men känner som jag när det gäller var Zina och Nala hamnar annars.

Vi har ju massor av plats och tid för dem och vi har råd att ta hand om dem med alla vad det kan innebära.
Ja det är ju ett ganska stort beslut som sagt och vi ska diskutera det lite till om en stund, just nu sitter jag ute i solen och passar på att njuta av det plötsliga högtrycket som kommit hit.

Pop pop pop

Filmade lite med digitalkameran igårkväll när de lekte, så ser alltså illerlek ut, det blir ganska hett om öronen ibland.


(min sambo skrattar åt filmen i bakgrunden ;P Han visste inte att jag filmade, hahaha.)

In Action

Ja, så satt vi och kollade på Ocean's 13 ikväll och hade såklart illrarna i tv-rummet. Jag kröp omkring med kameran för att försöka visa er när de gör de där grejerna jag ritade upp på bilderna i förra inlägget.

Ni kommer ihåg den där korgen med hundleksaker som jag sa att de älskar att gräva i, japp någon som ser något konstigt här?Busted!!Shit, vad de här ljusen ser goda ut!!
Här lät han bli, men senare snodde han det där zebra-randiga ljuset och bar iväg under bokhyllorna.
Detta är alltså tv-bänken där jag skrev att jag tror att de lätt skulle kunna komma upp.Glömde visst påpeka att Tobbes fejkade foppatofflor såklart är jätteroligt med tanke på materialet.
Han gick iväg med den och tänkte dra in den under soffan, här har vi precis hejdat honom. (Ja han håller hela tofflan i munnen)Och så skulle de förståss leka lite med varandra :)Ooooch så har vi glashyllorna under tv-bänken som jag skrev att de klättrade på, det fick de också med i manualen ikväll.


När man tror att man har dammsugit väl så släpper man bara in en iller i rummet och vips så letar de fram alla dammråttor man "råkat" missa bakom soffor och dylikt :) Väldigt behändigt..:P

Hur ser illern ett vanligt rum?

Att illersäkra kan vara svårt, har man aldrig haft iller förut så vet man kanske inte riktigt hur det fungerar. De tänker verkligen ut saker och tar sig till ställen man trodde de var tvugna att ha vingar för att ta sig.
Tänkte ta mitt vardagsrum som exempel. Det är ett helt vanligt, ganska ostädat och framförallt icke illersäkrat rum!!
Observera att våra illrar bara är här när vi själva är där och kan se vad de gör. Pga renovering så bor de resten av tiden på övervåningen som är illersäkrad :) I framtiden ska de såklart ha tillgång till hela huset, men de vågar faktiskt inte gå ner från trappan så jag har inte behövt säkra nedervåningen.

Jag har markerat med rött på alla ställen där illrarna far fram och skrivit siffror, under varje bild förklarar jag vad de olika siffrorna betyder.1. Detta är ett skåp i akvariemöblen där pumpen och lite annat finns. På baksidan av detta skåp finns ett runt hål på kanske 6 eller 7 cm i diameter där sladdar och slangar träs in. Detta hål älskar illrarna att krypa in igenom, har löst det genom att trycka in Texas (min schäferhunds) leksaksbäver i hålet, visar bild nedan.

2. Ljuslyktan är skitrolig att klättra på och kraffsa på.

3. Detta är korgen där hundarnas leksaker normalt ligger när de inte, som nu, ligger utspridda över hela golvet. Tror detta är illrarnas favoritplats i rummet, de klättrar ner där och gräver runt och roar sig enormt!

4. Jajemen, de når upp till prydnadsakerna som står i hyllan! Än så länge har de inte försökt att dra ner dem, men vill de så kan de få tag i de yttersta.

5. Under tv-bänken sitter det två hyllor i glas där vi har tv-boxern och dvd-spelaren. Här klättrar de upp och springer mellan båda.

6. Givetvis når de sakerna på tv-bänken och jag tror att med lite övning skulle de kunna klättra upp där och sen vidare upp i bokhyllan, vilket skulle innebära total förödelse för de stackars prydnadssakerna.

7. Samma som punkt nr 5., dvd, spelaren står här.

8. Under bordet finns en hylla där vi lägger papper som vi inte vet var vi ska göra av, har även några prisrosetter där. Där vill de hela tiden klättra upp så då måste vi vara vaksamma och lyfta ner dem så vi inte får hela golvet fullt av papper.

9. Detta är Texas bädd, full med hundleksaker. Bädden i sig är jättekul att kraffsa på och leksaker är enormt roliga att bita i och försöka dra iväg och gömma ;)10. Precis som i andra bokhyllan så når de dessa sakerna också.

11. Aaah, CD-stället! Detta är jättekul, så långt upp de når kraffsar de ut skivorna från stället och försöker dra in dessa bakom soffan och gömma dem.

12. Javisst, de klättrar upp i soffan. Liten är väldigt graciös medan Musimon får kravla sig upp.

13. Vidare från soffan kan de ta sig till ett roligare ställe, fönstret. Hade vi haft riktiga blommor här så hade de grävt ur jorden ur alla krukorna och sedan troligen vält ner den numera döda blomman på golvet. Vi har plast så de hade alltså bara vält ner allt på golvet.

14. Från soffan kan de även komma upp på soffbordet och komma åt allting som ligger där.15. Detta är mellan sofforna och från sofforna kan de alltså ta sig hit också och riva ner allt som finns här.För att återgå till punkt 1. så är alltså detta inuti skåpet i akvariemöbeln, och som ni ser så sitter det en bäver inkörd i hålet!!

Det gäller att försöka lära sig tänka som en iller och alltid vara ett steg före :)

Liten

Här har vi nr 2, Liten:Ja, han heter faktiskt Liten ( i stamtavlan Cherry-Ferret's Planters Punch). Det är såhär att vi skulel bara ha en iller. Men när Musimon varit hos oss några månader så började Elaka Ulrika länka mig massa bilder på söta angoraillrar och jag hittade den här sötnosen hos tyska uppfödaren Cherry-Ferrets. Hon avlar mest, för att inte säga bara, på angoror. Dvs långhåriga illrar.
Liten är badger till färgen, vissa svenskar skulle väl kunna ge hans färg ett annat namn, men men. Han är iaf den enda med benämningen badger i stamtavlan i Sverige. Vanligtvis så har badgers ett vitt streck över pannan så att de ser ut som en grävling i teckningen, men Liten har bara några fläckar istället.
Sagt och gjort, vi körde bil ner till Essen i Tyskland och hämtade honom. Det kändes som en evighet att köra de 90 milen ner dit men det var ändå en trevlig road-trip och roligt hade vi, Tobbe och jag.
Vi satt hela hemresan och försökte komma på namn till honom, man tycker det borde gå på 90 mils resa..men icke. Vi kallade honom Liten under tiden, just för att han var liten och något var vi ju tvugna att säga.. När vi kom hem ägnade vi veckor åt att fundera och fundera på namn..och under tiden hette han Liten. Till slut slutade vi fundera och sa officiellt att han heter Liten!

Liten är påhittigare än Musimon, och smidigare, han tar sig lätt upp i soffor och vidare i fönster... Älskar att gräva, på och i allt.

Såhär otuktad såg han ut när vi fick hem honom (och nej han har inte bitit Tobbe i fingret, Tobbe högg sig i fingret med yxan):Som ni ser på första bilden så är han sötare nu och när vintern kommer så kommer han bli riktigt fluffig!

Musimon

Det här är MusimonHan är pastell till färgen och tomtetecknad. Tomte innbeär att han har vita tassar och vit haklapp. Musimon har även en blaze som inte syns så väl längre, men han har några vita fläckar på huvudet. Bilden är tagen i vintras, just nu har han sommarskrud och ni kommer märka att han ser helt annorlunda ut.

Musimon är som illrar är mest, fast lite lugnare. Han var en änglavalp, bet oss aldrig och hittade inte på SÅ mycket hyss. Hans favoritsysselsättning var då att ligga i knäet och gosa.
Sen kom brunsten och hormonerna blev nog lite för mycket för honom så han började bita oss, vilket vi åthjälpte med att ta bort hans manlighet- kulorna.

Två dagar efter midsommar 2007 skiljdes han från sin familj i Helsingborg för att flytta till oss. Bättre uppfödare kan man knappt önska sig, det märktes verkligen att de älskade sina illrar och gjorde allt för att de skulle ha det bra.

Trots att jag är illerägare så har jag fördommar mot andra illerägare, jag tror det är omöjligt att bo jättefint om man har iller, men de bevisade mig fel. När vi klev in i deras hus för första gången för att hälsa på Musimon som liten parvelvalp (då hette han Timon) så trodde vi nästan att vi hade kommit fel. Det syntes inte att de hade iller. Ett superfint hus och lådorna hade de gömt så man såg dem inte förrän man letade.

Musimons mamma heter Zina och han har tre syskon som heter (iallafall i stamtavlan) Simba, Nala och Zira.
Det var ett svårt val mellan Simba och Musimon, men nog förstår ni väl att den här lille parveln hoppade rakt in i våra hjärtan och valde att stanna där (bäbisbilder, Musimon i min sambos famn):

Nu är han världens gosigaste iller och lekfull som få. Han poppar massor (ja en iller låter pop-pop-pop när de leker).
Han hittar fortfarande inte på SÅ mycket hyss för han är lite klumpig och tar sig inte så lätt upp på ställen där han inte bör vara, Bra!

En illers vardag

Ja här ska ni få en liten inblick i hur det är att ha en iller och hur mycket de förändrar ditt liv!
Skriver bara det så länge så kommer det en presentation av mina "Devils in disguise" imorgon.

RSS 2.0